Wat een stoplicht voor jou als ouder én je kind(eren) kan doen
Nu we door het coronavirus noodgedwongen met het hele gezin thuis zijn, leven we veel intenser met én op elkaar. En dat zorgt soms voor spanningen, bij ouders en kinderen. Het stoplicht kan dan uitkomst bieden. In deze blog vertel ik je daar meer over.
Niets menselijker dan dat de huidige situatie je op een gegeven moment teveel wordt. Je kunt niet meer zo makkelijk stoom afblazen als voorheen. Bovendien heb je nu veel meer ballen in de lucht te houden. Je bent ouder, maar ook leerkracht, oppas, werknemer en partner. En daarbij loop je vroeg of laat tegen je eigen grenzen en mogelijkheden aan. Met als gevolg: je raakt gestrest. Denken in oplossingen lukt niet meer. En als je als ouder gespannen bent, voelt je kind dat ook. Fijn als je dit kunt voorkomen, toch? Maar hoe doe je dat dan?
Bewuster dankzij het stoplicht
Belangrijk is dat jij als ouder je bewust wordt van de oplopende spanning in je lijf. Hierbij kan de stoplichtmethode helpen. Net als bij een ‘echt’ stoplicht werk je met een groene, oranje en rode zone. De groene zone staat voor rust, de oranje voor ‘ik voel spanning opkomen’ en de rode zone betekent dat er al heel veel spanning is. Vraag jezelf bewust af in welke zone je zit. Stel dat je in de oranje of rode zone zit, wat heb je dan nodig om weer in de groene zone te komen? Helpt het om even naar buiten te gaan, een muziekje op te zetten of bijvoorbeeld een kop thee te drinken? Door een moment voor jezelf te nemen heb je grote kans dat je de situatie beter overziet en je kunt reageren zoals je echt zou willen. Overigens niets om geheimzinnig over te doen … je kind mag hier best iets van meekrijgen. Sterker nog, daar kan het veel van leren. Zo kun je aangeven dat je moe bent en daardoor misschien iets korter voor de wagen of dat je voelt dat je boos begint te worden en even moet afkoelen.
Doe het samen
De stoplichtmethode werkt niet alleen voor jou als ouder, maar voor het hele gezin. Laat je kind een stoplicht tekenen en deze ophangen op een plek in huis die jullie met elkaar hebben afgesproken. Dus, ook die van jou als ouder. Bespreek met elkaar in welke zone iedereen zit, hoe dat komt en wat een ieder nodig heeft of kan doen om weer in de groene zone te komen. Help elkaar hierbij. Vraag bijvoorbeeld: ‘Op welke kleur staat jouw stoplicht nu?’ of ‘Hoe is het met jouw stoplicht vandaag?’. Ook kun je een knijper bevestigen bij de kleur die op dat moment past bij hoe jij je voelt. Het maakt dat iedereen zich weer even bewust is van zichzelf, de ander en van wel of geen spanning in lijf en lede. Belangrijk voor je kind is dat het verantwoordelijkheid krijgt over het eigen stoplicht. Dat het zelf mag bedenken wat helpend zou kunnen zijn. Hier leren kinderen tenslotte het meeste van.
Drie tips:
1. Geef je kinderen niet de schuld van de situatie. Houd het als ouder bij jezelf.
2. Doe altijd wat je zegt. Stel, je geeft aan dat je rust nodig hebt en vijf minuten naar buiten gaat om daarna samen de situatie op te lossen. Kom dan ook echt na vijf minuten terug en ga samen met je kind om de tafel zitten.
3. Houd als ouder de leiding en geef duidelijk grenzen aan. Jij hebt een voorbeeldfunctie in alles. Realiseer je als ouder dat kinderen vooral leren door naar jou te kijken.
PS. In plaats van een stoplicht kun je ook werken met een thermometer, smileys of emmertjes die zich vullen. Het mooie is dat kinderen prima aanvoelen welke metafoor het beste bij hen past. Grote kans dat die van jou misschien wel met een heel eigen oplossing komt.