Lotgenotengroep echtscheidingssituaties – jongeren van 14 tot 18 jaar
Een scheiding verandert veel in het leven van een jongere. Alles wat vanzelfsprekend was, valt weg. Dat gaat gepaard met een warboel aan emoties, die veel jongeren naar de buitenwereld toe niet zo gauw laten zien. Ze willen niet anders zijn dan hun leeftijdsgenoten. Bovendien zijn ze druk met een belangrijke periode in hun ontwikkeling: de puberteit. Een periode waarin jongeren zich wat meer afzetten tegen hun ouders en waarin een stabiele thuisbasis met de saaie maar broodnodige voorspelbaarheid van groot belang is. En daar zit ‘m ook meteen de crux!
Ontdekken dat je niet de enige bent en dat er anderen zijn met vergelijkbare emoties en ervaringen, zorgt voor (h)erkenning. Uit onderzoek is gebleken dat deelname aan een lotgenotengroep bijdraagt aan het verwerken van de scheiding en het contact met de ouders verbetert.
Wat is een lotgenotengroep?
In de lotgenotengroep ontmoet je kind leeftijdsgenoten met gescheiden ouders. Zo ontdekt je puber dat hij of zij niet de enige is die zoiets ingrijpends meemaakt. Met elkaar delen ze ervaringen, beluisteren ze elkaars muziek, luisteren ze naar verhalen en gedichten en wordt er geschreven, getekend en geschilderd. De jongeren gaan actief met elkaar aan het werk.
Voor wie is de lotgenotengroep?
De lotgenotengroep is bedoeld voor jongeren van 14 tot 18 jaar van wie de ouders gescheiden zijn. De groep wordt gemengd samengesteld, omdat jongens en meiden aanvullend zijn in hun manieren om met het verlies om te gaan. Daarin kunnen ze veel van elkaar leren. De groep bestaat uit 6 tot 10 deelnemers en is niet bedoeld voor jongeren die al intensieve begeleiding of therapie krijgen.
Door wie wordt de lotgenotengroep gegeven?
De lotgenotengroep geef ik samen met een collega. Dit is altijd iemand van de organisatie die mij vraagt deze groep te organiseren. Dit kan bijvoorbeeld een leerkracht, een zorgcoördinator of een schoolmaatschappelijk werker zijn.
Frequentie en locatie van de bijeenkomsten
De deelnemers komen acht keer bij elkaar en de bijeenkomsten duren twee uur. De laatste bijeenkomst sluiten we af met een hapje en een drankje waarbij ook de ouder(s) aansluiten. Voor de locatie wordt een fijne en veilige plek gezocht.
Aanmelden voor de lotgenotengroep
Wil je meer informatie of wil je je aanmelden? Neem dan contact met mij op.